Internet Of Things

Internet of things betekent letterlijk het ‘internet der dingen’. Dit houdt in dat er steeds meer apparaten met het internet verbonden worden. Over een paar decennia wordt dit aantal geschat op meer dan 50 miljard stuks. De apparaten die aan het internet hangen zijn heel uiteenlopend, denk hierbij aan een smart-tv maar ook een smart-koelkast. Daarnaast zijn alle smartphones met het internet verbonden, het gaat er uiteindelijk om dat deze apparaten met elkaar verbonden zijn via het internet. Al deze apparaten die met internet verbonden zijn, vormen samen ‘The Internet Of Things’.

Smart Cities

Er zijn dus veel meer apparaten met elkaar verbonden dan je in eerste instantie zou denken. Door deze apparaten met elkaar te kunnen verbinden, zijn er steeds meer en betere innovaties mogelijk. Een mooi voorbeeld hiervan zijn zogenoemde ‘Smart Cities’.
Bij smart cities waarbij het Internet of Things gebruikt wordt om de stad te kunnen beheren. Het doel hiervan is om de inwoners dichterbij het bestuur van de stad te laten staan.
De steden monitoren verschillende dingen die in de stad gebeuren en slaan deze data op. Zo kunnen er verschillende camera’s op drukke kruispunten worden gehangen om zo het verkeer in de stad te kunnen sturen.

Smarthomes

Een ander voorbeeld van Internet of Things zijn de zogeheten smarthomes. Een voorbeeld van producten in smarthomes zijn slimme thermostaten. Deze thermostaten zijn ontwikkeld om vanaf afstand de temperatuur te regelen en om geld en energie te besparen.
Daarnaast zijn er ook andere producten verkrijgbaar die van een huis een smarthome kunnen maken. De lichten in huis die op afstand zijn te bedienen of een smartkoelkast waarmee je op afstand, door middel van een camera, via de smartphone kunt zien welke producten nog in de koelkast staan. Zodat je tijdens het boodschappen doen, kunt zien welke producten nodig zijn.

Zijn er ook risico’s bij Internet of Things?

Een groot risico dat gezien wordt bij Internet of Things is de privacy. Als al je apparaten zijn verbonden met het internet blijft er weinig over van onze privacy, veel data zal verzameld worden en in grote databanken opgeslagen worden. Daarnaast zullen goedkope apparaten met een slechte beveiliging gemakkelijk te hacken zijn. Het is daarom van belang om te zorgen dat alle apparaten goed beveiligd zijn.