Kennisbank overzicht

Een LoRa node is een low-power apparaat met een zender. De zender is ontworpen door Semtech en maakt gebruik van LoRa modulatie. Gebaseerd op deze modulatietechniek is een protocol ontwikkeld genaamd LoRaWAN. De zender geeft een LoRa node de mogelijkheid om deel te nemen aan het LoRaWAN netwerk.

Het doel van een LoRa node is om met een laag energieverbruik gegevens ter beschikking stellen aan een LoRaWAN netwerk. Een applicatie server kan vervolgens gebruikt worden om deze gegevens te presenteren en te analyseren. Lees hier meer over hoe het netwerk de gegevens kan verwerken. De gegevens die verzonden worden verschillen per node. Een node kan onder andere gebruikt worden voor allerlei verschillende metingen zoals: temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 concentratie, spanning, etc.

De LoRa node verstuurt gegevens door de lucht die ontvangen worden door LoRaWAN gateway, het bereik hiervan is ongeveer 15 kilometer onder optimale omstandigheden. Er zijn een aantal omstandigheden die deze afstand kunnen beïnvloeden. Zoals de hoeveelheid data die verstuurd moeten worden en de omgeving (stad of open land).  De levensduur van een node is afhankelijk van de batterij en ligt ongeveer tussen de 5 en de 10 jaar. Dit verschilt per node en is afhankelijk van verschillende factoren zoals:

Het aantal berichten dat wordt verzonden
De spreading factor waarmee een bericht wordt verzonden (heeft ook invloed op het bereik van de node en kan de hoeveelheid data die verzonden kan worden beperken).
De afstand tot de gateway.
Class A, B of C. Meer informatie over LoRa node Class kunt u hier vinden.

Er zijn kant en klare nodes die gebruikt kunnen worden voor het meten van de temperatuur of kunnen detecteren wanneer een schakelaar wordt ingedrukt. Voor een groot aantal toepassingen kan er gebruik gemaakt worden van deze nodes. Er zijn toepassingen die vragen om  een specifiekere oplossing , hiervoor kan naar wens een custom LoRa node worden geproduceerd. Delmation Products BV is met haar partner Alflex Technologies gespecialiseerd in het leveren van custom made LoRa nodes.