Kennisbank overzicht

Voor het gebruik van LoRaWAN zijn er verschillende soorten LoRaWAN netwerken die gebruikt kunnen worden. Deze netwerken kunnen grofweg in de volgende categorieën worden verdeeld:

Betaald LoRaWAN netwerk als totaaloplossing
Gratis open LoRaWAN netwerk
Private LoRaWAN netwerk

Betaald LoRaWAN netwerk

Een betaald LoRaWAN netwerk wordt vaak gefaciliteerd door een netwerkoperator. Een voorbeeld van een betaald LoRaWAN netwerk is het netwerk van KPN. Het netwerk heeft een landelijke dekking en voor de plaatsing van LoRaWAN gateways is KPN verantwoordelijk. Om gebruik te maken van het netwerk dient er een abonnement te worden afgesloten. Vaak hanteert een netwerkoperator verschillende abonnementen afhankelijk van het aantal uplinks en downlinks.

Indien de gateways van een netwerkoperator het ondersteunen kan een netwerkoperator geolocatie aanbieden. Als een bericht op meerdere gateways wordt ontvangen kan door middel van triangulation de locatie van een node worden vast gesteld. Het voordeel hiervan is dat het de mogelijkheid biedt om van een node zonder GPS sensor de locatie te monitoren. KPN is een voorbeeld van een netwerkoperator die deze functionaliteit aanbiedt.

Gratis LoRaWAN netwerk

Een voorbeeld van een gratis LoRaWAN netwerk is het netwerk van de The Things Network(TTN). Het netwerk is gratis in gebruik en wordt beheert door de community. De dekking van het netwerk wordt gerealiseerd door iedereen die een LoRaWAN gateway plaatst en deze aanmeldt op het netwerk. Dit is ook de reden dat de dekking van de TTN niet gegarandeerd kan worden omdat de eigenaar van een gateway deze ieder moment van de dag kan uitschakelen. Om meer controle te krijgen op de dekking is het mogelijk een eigen gateway te plaatsen.

Ondanks dat voor het netwerk geen abonnement vereist is kan er niet onbeperkt data worden verzonden. Op het netwerk hanteert de TTN een Fair Access Policy. Dit houdt in dat er een extra limitatie geldt voor de hoeveelheid data die een node per dag mag verzenden. Deze policy stelt dat een node gelimiteerd is tot 30 seconden uplink en 10 downlink berichten per dag.

Private LoRa Netwerk

LoRaWAN biedt de mogelijkheid zelf een private LoRaWAN netwerk op te zetten. Dit is direct een alternatief voor betaalde of gratis LoRaWAN netwerken. In het geval van een private netwerk vallen alle onderdelen van LoRaWAN onder eigen beheer. Dit betekent dat er geen abonnementen hoeven te worden afgesloten en dat dat de beheerder van het private netwerk zelf verantwoordelijk is voor de dekking en de stabiliteit van het netwerk. Voor de verdere verwerking van de data kan een eigen applicatie server worden gebruikt of de data kan worden doorgestuurd naar een externe applicatie server. Aangezien een private LoRa netwerk de data in een ander formaat doorstuurt dan de bekende netwerken als TTN en KPN is het belangrijk dat deze externe applicatieserver ondersteuning biedt voor het private LoRa netwerk dat gebruikt wordt.