LoRaWan

LoRaWAN staat voor Long-Range Wide-Area Network en is een specificatie voor een LPWAN. LoRaWAN is bedoeld voor batterij gevoede mobiele apparaten met als doel het voorzien van een efficiënte manier voor bi-directionele communicatie over de hele wereld. De specificaties van het LoRaWAN netwerk worden opgesteld door de LoRa Alliance.

LoRaWAN is opgedeeld in verschillende onderdelen. Zo bestaat het netwerk uit een LoRa node, een LoRaWAN gateway en een LoRaWAN netwerkserver. De applicatieserver wordt gebruikt voor de interpretatie/weergave van de ontvangen informatie. Hoe deze de informatie verder verwerkt wordt valt buiten de scope van LoRaWAN.

LoRa Node

Een LoRa node is een low-power apparaat met een zender. De zender is ontworpen door Semtech en maakt gebruik van LoRa modulatie. Gebaseerd op deze modulatietechniek is een protocol ontwikkeld genaamd LoRaWAN. De zender geeft een LoRa node de mogelijkheid om deel te nemen aan het LoRaWAN netwerk.

Het doel van een LoRa node is om met een laag energieverbruik gegevens ter beschikking stellen aan een LoRaWAN netwerk. Een applicatie server kan vervolgens gebruikt worden om deze gegevens te presenteren en te analyseren. Lees hier meer over hoe het netwerk de gegevens kan verwerken. De gegevens die verzonden worden verschillen per node. Een node kan onder andere gebruikt worden voor allerlei verschillende metingen zoals: temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 concentratie, spanning, etc.

Meer informatie over LoRa nodes kunt u vinden in onze kennisbank

Bezoek kennisbank 

LoRaWAN Gateway

Binnen een LoRaWAN netwerk fungeert een LoRaWAN gateway als brug tussen de LoRa nodes en de netwerkserver. De communicatie tussen de nodes en een gateway vindt plaats over LoRa, terwijl de communicatie tussen een gateway en de netwerk server plaatsvindt via het internet. De afstand tussen een node en een gateway kan oplopen tot meerdere kilometers.

Een gateway communiceert met de netwerkservers van een netwerkoperator die het LoRaWAN netwerk in beheer heeft. Een gateway staat dus in dienst van één specifiek LoRaWAN netwerk en wordt doorgaans niet gebruikt voor een ander LoRaWAN netwerk. Iedere netwerkoperator zal dus zelf moeten zorgen voor het plaatsen van voldoende gateways om de beoogde dekkingsgraad te behalen.

Om de vraag te beantwoorden wanneer het nodig is een LoRaWAN gateway aan te schaffen, zijn er verschillende situaties te onderscheiden: er wordt gebruik gemaakt van een betaald LoRaWAN netwerk van een operator als bijvoorbeeld KPN, er wordt gebruik gemaakt van een gratis en open source LoRaWAN netwerk opgezet door een community zoals bijvoorbeeld The Things Network, of er wordt gebruik gemaakt van een private LoRaWAN netwerk.

Meer informatie over LoRaWAN Gateways kun u vinden in onze kennisbank

Bezoek kennisbank

LoRaWAN netwerkserver

Een LoRaWAN netwerkserver is verantwoordelijk voor de communicatie met de node. Deze communicatie verloopt via één of meerdere LoRaWAN gateways die op het LoRaWAN netwerk zijn aangesloten. Indien een gateway een uplink ontvangt wordt deze doorgestuurd naar de netwerkserver. Als er een downlink verzonden moet worden bepaalt de netwerkserver in welk tijdslot de downlink verstuurd wordt. Klik hier voor meer informatie over de tijdsloten voor downlinks. De gateway waarover de downlink wordt verzonden wordt door de netwerkserver bepaalt.

Een LoRa bericht bestaat voor een deel uit MAC data. Dit is data waarmee de netwerkserver de netwerkinstellingen van de node kan beheren. Zo kunnen op de node bijvoorbeeld instellingen worden gewijzigd met betrekking tot de data rate waarmee berichten worden verzonden.

Meer informatie over LoRaWAN netwerkservers kunt u vinden in onze kennisbank.

Bezoek kennisbank

LoRaWAN Netwerken

Voor het gebruik van LoRaWAN zijn er verschillende soorten LoRaWAN netwerken die gebruikt kunnen worden. Deze netwerken kunnen grofweg in de volgende categorieën worden verdeeld:

  • Betaald LoRaWAN netwerk als totaaloplossing
  • Gratis open LoRaWAN netwerk
  • Private LoRaWAN netwerk

Meer informatie over LoRaWAN netwerken kunt u vinden in onze kennisbank.

Bezoek kennisbank 

Applicatieserver

Voor de verdere verwerking en analyse van de door nodes gegenereerde data is een applicatieserver nodig. De applicatieserver ontvangt de data van een netwerk zoals TTN, KPN of een private LoRa netwerk. Nadat de data is ontvangen kan een applicatieserver hier een toegankelijke weergave van maken of een analyse op uitvoeren.

Een applicatieserver kan zelf worden ontwikkeld of er kan gebruik worden gemaakt van een bestaande applicatieserver. Het voordeel van het zelf ontwikkelen van een applicatieserver is dat de applicatie exact aansluit op de toepassing. Hiervoor is wel de benodigde kennis vereist voor het ontwikkelen van een dergelijke applicatie. Een standaard applicatieserver biedt meestal ondersteuning voor verschillende nodes en bevat verschillende standaard weergaven voor de data.

Meer informatie over Applicatieservers kunt u vinden in onze kennisbank

Bezoek kennisbank