Narrow Band – Internet Of Things

Narrow Band Internet of Things (NB-IoT)  is een ‘low power wide-area network’ (LPWAN). Dit LPWAN gebruikt de zendmasten die ook gebruikt worden bij draadloze telefonie. NB-IoT kan een goede dekking hebben, echter is dit wel afhankelijk van het aantal masten dat door de provider is omgebouwd voor NB-IoT.

In Nederland wordt NB-IoT aangeboden door Vodafone en T-Mobile. Het is niet mogelijk om zelf een NB-IoT verbinding op te zetten, hier zijn namelijk licenties voor nodig voor bepaalde frequenties. Je hebt dus een abonnement nodig bij een van de eerder genoemde providers.

NB-IoT werkt op een lage brandbreedte ten opzichte van een standaard LTE/4G. Het zenden van data kent minder beperkingen dan bij LoRaWAN waar je o.a. te maken hebt met de dutycycle.

NB-IoT kent een aantal voordelen en nadelen. Voordeel van NB-IoT is dat het geschikt is voor grotere hoeveelheden data dan bij LoRaWAN en daarmee ook beter geschikt bij veel downlink data. De data die verstuurd wordt, komt vrijwel altijd aan via NB-IoT en er kan continue gezonden worden. Daarnaast kent het ook een aantal nadelen. De eerste is dat de dekking van NB-IoT afhankelijk is van de provider. De ontwikkelingen van NB-IoT zitten nog in de beginfase en hierdoor zijn er nog weinig producten te krijgen. Een ander nadeel van NB-IoT is dat je qua infrastructuur afhankelijk bent van je provider. Een nadeel dat bij LoRaWAN niet altijd aan de orde is door bijvoorbeeld het gebruik van een private LoRa oplossing.