Posted on

Slimme lantaarnpalen verbonden met het internet

’s Nachts branden duizenden lantaarnpalen op fietspaden op volle kracht, vaak zonder dat er iemand langs fietst. Dit kost veel nutteloze energie. Hoe kunnen we deze lantaarnpalen minder stroom laten gebruiken? Met de komst van het Internet of Things is dit mogelijk!

Lange fietspaden langs weilanden waar weinig mensen fietsen gebruiken veel stroom. Voor de veiligheid van de fietsers is dit licht erg belangrijk, maar het is niet goed voor het milieu en het brengt veel kosten met zich mee. Een nieuwe techniek genaamd LoRa zou dit probleem kunnen oplossen.
de lantaarnpalen kunnen via LoRa, wat staat voor Low Power Long Range, ‘slim’ gemaakt worden.

De lantaarnpalen zijn uitgerust met een bewegingssensor en zo kunnen deze zien of er een fietser of wandelaar langs loopt. De lantaarnpalen branden als er niemand in de buurt is minder fel, hierdoor wordt er veel energie bespaart. Wanneer een fietser of wandelaar de paal passeert wordt dit gezien door middel van de bewegingssensor. De lantaarnpaal gaat daarop feller branden. De lantaarnpalen zijn aan het internet verbonden door middel van een LoRa node. De lantaarnpaal kan daarna doorgeven aan de andere lantaarnpalen dat er een fietser of wandelaar langs komt. De andere lantaarnpalen gaan vervolgens ook feller branden. Wanneer de wandelaar of fietser voorbij is wordt het licht van de lantaarnpaal weer gedimd.

Dit hele proces gaat de hele nacht door. Het kan ook voorkomen dat er een aantal uur niemand voorbij komt, de lantaarnpalen branden dus niet onnodig fel. Deze investering bespaart veel energie en geld.