Posted on

Slimme parkeerplaatsen in de slimme stad

Het Internet of Things is ideaal om live updates te geven van gebeurtenissen. Een voorbeeld hiervan zijn slimme parkeerplekken. Deze parkeerplaatsen geven aan waar en hoeveel parkeerplek er nog is in een bepaald gebied. Er zijn natuurlijk garages die aangeven hoeveel parkeerplek er nog is, maar dit wordt simpel gedaan door te tellen hoeveel auto’s er in en uit de garage rijden door middel van een slagboom. Het gaat bij slimme parkeerplekken om parkeerplaatsen die uitgerust zijn met sensoren om dit te meten,  maar hoe gaat dit in zijn werk?

De parkeerplaatsen kunnen uitgerust zijn met sensoren die zich op de parkeerplaats bevindt of een die aan een lantaarnpaal zit boven de parkeerplek. Deze sensor meet of er een auto staat op de parkeerplek, een voorbeeld van zo’n sensor is een LoRa node. Deze node stuurt een bericht als een auto geparkeerd staat. De server verwerkt uiteindelijk deze data. Deze data kan verstuurd worden naar een bord dat op de parkeerplaats staat of naar applicatie. Het bord op de parkeerplaats geeft aan hoeveel parkeerplekken er nog vrij zijn en zo kan de bestuurder zien of het de moeite waard is om deze parkeerplaats op te rijden in plaats van tevergeefs opzoek naar een parkeerplek.

Er kan ook door middel van een speciale parkeer-app aangegeven worden waar er in een drukke stad nog parkeerplekken vrij zijn. Een stad die deze techniek al gebruikt is Barcelona. In deze stad zijn 4.000 parkeerplekken uitgerust met zo’n sensor. De bestuurders kunnen zien waar er een parkeerplek is in de stad en kunnen daarna ook gelijk betalen via de app. Hiermee hoeven de bestuurders niet meer te zoeken naar een parkeerplek en parkeer automaat. Op deze manier los je twee problemen in een keer op. Met een techniek als deze ontwikkelt Barcelona zich als een Smart City, een steeds groter fenomeen in de grote en kleine steden.